Go to...

Belum Bayar Tapi Boleh Jual?

Bolehkah saya menjual saham yang telah saya beli sedangkan saya belum membuat bayaran kerana tempoh bayaran belum tiba?

Soalan di atas telah diajukan  oleh seorang pelabur kepada saya.

Apabila anda membeli saham, tempoh bayaran ialah 3 hari selepas tarikh pembelian. Tarikh tersebut dipanggil sebagai T+3. Sebagai contoh apabila anda membeli saham pada hari Isnin hari terakhir pembayaran ialah pada hari Khamis, tidak termasuk cuti umum yang melibatkan Wilayah Persekutuan.

Kaedah pembayaran ialah samada melalui kaunter pembayaran syarikat broker saham atau melalui bank iaitu cek/tunai dikaunter , pindahan ATM atau talian.

Bagi pelabur yang mempunyai trust account  dengan syarikat broker saham pembayaran dibuat  dengan mendebitkan dari akaun tersebut pada hari ketiga selepas tarikh pembelian.

Dalam keadaan pasaran sedang meningkat dengan kuat sering terjadi harga bergerak meningkat dengan pantas. Mungkin kenaikan harga berlaku pada tarikh yang sama dengan pembelian. Mungkin juga hari kedua. Pada tarikh tersebut anda belum membuat pembayaran kerana tarikh pembayaran ialah hari ketiga. Persoalannya bolehkah anda menjual saham tersebut? Jawapannya anda boleh jual untuk mengambil keuntungan sebelum membuat pembayaran.

Apabila saham dijual sebelum pembayaran untuk pembelian itu dibuat, jualan tersebut dipanggil sebagai dagangan kontra.

Jika harga jualan tersebut lebih tinggi daripada harga belian maka anda akan mendapat keuntungan dan untung tersebut dikenali sebagai untung kontra.

Sebaliknya jika anda bertindak menjualnya dalam tempoh tersebut dengan harga yang lebih rendah daripada harga belian, maka anda akan mengalami kerugian dan ia dipanggil sebagai kerugian kontra.

Kesimpulannya, tiada masalah bagi pelabur untuk menjual sahamnya walau belum membuat pembayaran ke atas saham yang dibeli sebelumnya.

 

Sabri Jalil

http://kursussaham.com

About admin

SABRI JALIL ialah Wakil Peniaga Saham Berlesen (Remisier) di Kenanga Investment Bank sejak 1996. Beliau juga adalah penganjur dan Speaker seminar pelaburan saham. Beliau boleh dihubungi melalui 013-7233600