Go to...

Kajian Sektor Jangan Diabai

Dalam memilih saham untuk pelaburan , analisis fundamental adalah mustahak.

Salah satunya ialah masa depan sektor perniagaan yang diceburi. Sektor yang mempunyai perkembangan dan prospek yang baik akan membuatkan syarikat mempunyai prospek keuntungan yang baik. Ini pula akan membolehkan peningkatan harga saham berkenaan dalam jangka panjang.

Carta untuk 3 syarikat yang terlibat dalam penerbitan akhbar bercetak yang keuntungan dan harga saham makin merosot.

Sektor akhbar bercetak ialah antara sektor dalam industri media yang sedang menurun. Dalam bahasa Inggeris di panggil sebagai “sunset industry”.

Utusan, Star dan Media ialah antara saham tersenarai yang terlibat dalam akhbar bercetak. Harga sahamnya makin merosot seiring dengan prestasi sektor kerana saingan dengan media social.

Pandangan peribadi saya, hindarkan membeli saham yang berkaitan dengan akhbar bercetak buat masa ini, Saham bekenaan tidak sesuai sebagai pelaburan. Prospek tidak menentu walaupan ada yang kukuh dari segi fundamental.

Sabri Jalil
http://kursussaham.com

About admin

SABRI JALIL ialah Wakil Peniaga Saham Berlesen (Remisier) di Kenanga Investment Bank sejak 1996. Beliau juga adalah penganjur dan Speaker seminar pelaburan saham. Beliau boleh dihubungi melalui 013-7233600

Leave a Reply

Your email address will not be published.