Go to...

UMA Dan Saham Bertanda

UMA adalah singkatan unusual market action. Sesuatu syarikat jika disyaki terdapat aktiviti spekulasi yang berlebihan akan diawasi oleh bursa.

Maksud spekuasi berlebihan ialah kenaikan atau kejatuhan harga sesuatu saham secara mendadak disertai olah  jumlah dagangan yang luar biasa. Fenomena ini akan sentiasa diawasi oleh bursa disamping pihak pengurusan atasan perlu memberi jawapan kepada bursa mengapa aktiviti ini berlaku.

Tindakan ini dikenali sebagai UMA.

Biasanya pihak pengurusan atasan akan memberi jawapan ‘tidak tahu’ mengapa ia berlaku.

Jika aktiviti spekuasi berlebihan masih berterusan, maka saham berkenaan akan dikategori sebagai saham bertanda (designated counter). Jika sudah dikategori sebagai saham bertanda maka pelabur perlu membayar dahulu dengan jumlah yang secukupnya sebelum membeli.

Jika membeli dengan menggunakan wang didalam akaun amanah (trust account) pelabur perlu mempastikan jumlah wang dalam akaun tersebut adalah mencukupi. Dengan kata lain tiada T+3 diamalkan.

Jika ingin menjual , pelabur juga perlu mempastikan saham sudah berada di dalam akaun CDS.

Jika masih berlaku aktiviti spekulasi berlebihan walaupun sudah dikategori sebagai saham bertanda, saham berkenaan akan digantung dari urusniaga untuk beberapa waktu.

Sabri Jalil

http://kursussaham.com

 

About admin

SABRI JALIL ialah Wakil Peniaga Saham Berlesen (Remisier) di Kenanga Investment Bank sejak 1996. Beliau juga adalah penganjur dan Speaker seminar pelaburan saham. Beliau boleh dihubungi melalui 013-7233600

Leave a Reply

Your email address will not be published.